Příkladem zdravé a chutné kuchyně je ta italská. Najdete v ní celou řadu zajímavých receptů, a to i zaměřených na snížení soli, tuku a cukru. A přitom nemusíte hladovět, ani se nijak omezovat. Navíc jde o pokrmy jednoduché na přípravu a zvládnou i lidé, kteří vaří jen výjimečně.
I z lehké večeře můžete mít potěšení a zároveň si ještě dopřejete detoxikaci organismu, což by mělo být s příchodem jara u každého, kdo se o sebe stará, samozřejmostí.
SALÁT Z KVĚTÁKU SE ZELÍM
Porce pro 4 lidi
Suroviny: Jeden větší květák, svazek citronové trávy, 400 g červeného zelí, koriandr (nejlépe čerstvý), jablečný ocet, chilli paprička, semena fenyklu, sůl.
Červené zelí pokrájejte na drobné plátky, přidejte 2-3 lžíce octa, špetku soli a špetku najemno nakrájené citronové trávy a vše důkladně a silou promačkejte a promíchejte. Vzniklou směs stlačte na dno mísy a přiklopte talířem se závažím, aby byla směs stlačená. Nechte v chladnu odpočívat alespoň hodinu.
Květák rozeberte na drobné růžičky, důkladně opláchněte a dejte vařit v mírně osolené vodě do které přidejte pár rozdrcených semen fenyklu. Nechte si na ozdobu pár syrových kompaktních plátků v čerstvém stavu. Květák by měl být měkký, ale neměl by se rozpadat.
Květák šetrně smíchejte s připraveným marinovaným zelím, nazdobte plátky syrového květáku, nadrobno nasekaným koriandrem, chilli papričkou a zbytkem citronové trávy.
MOŘSKÝ VLK A DUŠENÁ ZELENINA
Porce pro čtyři lidi
Suroviny: 4 filety mořského vlka, asi 400 g cuket, 8 ředkviček, svazek petržele, ocet, olivový olej, ½ kg bílé řepy, 300 g čekanky, pažitka, máta, majoránka
Cukety, ředkvičky, řepu nechte napařit, než změknou. Každý filet ryby rozkrojte na 3 kusy, kůži ponechte. Smažte na rozpálené pánvi potřené olejem asi 3 minuty ze strany, kde je kůže a 2 minuty z druhé strany. K napařené zelenině přidejte nakrájenou čekanku, petržel, pažitku, mátu a majoránku, přidejte podle chuti ocet a olej. Na zeleninu položte plátky mírně osolené opečené ryby.